
 

 

INTERPRETATION OF RULE 51 OF THE COASTAL PLAN FOR TARA NAKI 

PURPOSE 

To provide guidance to the applicant for the purpose of determining whether the occupation of their existing 
lawfully established structure was a permitted activity at the time of placement or erection. 

WHERE DOES THIS RULE APPLY?  

• Replacement/Renewal of Coastal Permits for the purpose of continued occupation 
• Structures placed or erected before 01 October 1991. 

RULE 51 

 

WHAT DOES THE RMA SAY?  

SECTION 384 –  EXISTING PERMISSIONS TO BECOME COASTAL PERMITS  

(1) Every – 
a. Permission granted under any of Parts 2, 4, and 5 of the Town and Country Planning Act 1977 (or 

the corresponding provisions of any former enactment); and 
b. License or permit granted under section 146A or section 156 or section 162 or section 165 of the 

Harbours Act 1950, Order in Council made under section 175 of that Act, and every approval 
granted under section 178(1)(b) or (2) of that Act (or the corresponding provisions of any former 
enactments); and 

c. License, permit, or authority granted under any Act that was at the time of its enactments, a special 
Act within the meaning of the Harbours Act 1950 or any other enactments that provides for any right 
of occupation- 

Note: 

If authorisation was held pre-October 1991 for the existing structure, consider this section. If not, proceed 
to Section 418 below. 

If authorisation was held under either the Town and Country Planning Act 1977 or the Harbours Act 1950 
(mentioned in Section 384 (1) below), a coastal permit is required for the occupation of the structure. 



 

 

in respect of any area in the coastal marine area, being a permission, license, permit, or authority in force 
immediately before the date of commencement of the Act, shall be deemed to be a coastal permit 
granted under this Act on the same conditions (including those set out in any enactment, whether or not 
repealed or revoked by this Act, except to the extent that they are inconsistent with the provisions of the 
Act) by the appropriate consent authority,; and the provisions of this Act shall apply accordingly.  

 

SECTION 418 –  CERTAIN EXISTING PERMITTED USES MAY CONTINUE  

Note: 

If the structure did not require any authorisation to be undertaken before 01 October 1991, a Coastal 
Permit is not required under (6B). 

If the structure require authorisation before 01 October 1991 and was entered into under section 173(f) of 
the Harbours Act 1950, a Coastal Permit is not required under (6C).  

 

(6B) For the purposes of this Act, section 12(1) and (2) shall not apply in respect of any activity lawfully 
being carried out in the coastal marine area, before 1 October 1991, which did not require any 
license or other authorisation relating to such activity under any of the Acts, regulations, or bylaws, 
or parts thereof, amended, repealed, or revoked by this Act, until a regional coastal plan provides 
otherwise. 

(6C)  For the purposes of this Act, section 12(2)(a) shall not apply in respect of the occupation of any 
warehouse, building, wharf, or other structure in or partly within the coastal marine area under any 
lease, license, permit, or other authorisation in force immediately before 1 October 1991, and 
entered into under section 173(f) of the Harbours Act 1950 (or any former enactment). 

WHAT DOES THIS MEAN  

If the subject structure was required under section 384 of the RMA to become a coastal permit, then 
replacement/renewal of the consent for occupation of the CMA is required. 

The replacement/renewal application for the continued occupation of the CMA by the structure will be 
considered under Rule 53 of the Coastal Plan for Taranaki as a discretionary activity. 

If the structure doesn’t come within section 384, section 418 must be considered to determine whether the 
continued occupation of the CMA by the structure is permitted. 

WHAT NEXT 

If the applicant determines that the continued occupation of the CMA by the structure is permitted in 
accordance with section 418 of the RMA, the applicant must consider whether the activity meets the 
standards/terms/conditions of Rule 51 in the Coastal Plan for Taranaki. 

If all the conditions of Rule 51 are met, resource consent for the continued occupation of the CMA by the 
structure is not required. 

If all the conditions can’t be met, resource consent for the continued occupation is required under Rule 53 of 
the Coastal Plan for Taranaki. 



 

 

EXAMPLES 

1. A boat ramp installed before 01 October 1991 (i.e. installed 1977), that didn’t require any 
certification, authorisation or permission, can be assessed against the permitted 
standards/terms/conditions of Rule 51 in the Coastal Plan for Taranaki. If these are met, the 
continued occupation of the boat ramp does not require resource consent. Where this 
determination is made, the consent holder may request that the existing consent be surrendered or 
where an application has been lodged, request that the application be withdrawn. 

2. A groyne installed before 01 October 1991, that required authorisation under the relevant sections of 
the Harbours Act, requires resource consent for the continued occupation of the structure in the 
Coastal Marine Area. The consent holder is required to lodge an application for a replacement 
consent before the existing consent expires. These structures are assessed against Rule 53 of the 
Coastal Plan. 

3. Rock revetment installed after 30 September 1991, that has an existing Coastal permit (issued under 
the RMA), requires resource consent for the continued occupation when the current permit expires. 
The consent holder should lodge an application for consent before the expiry of the current permit. 
Depending on the activity status of the activity at time of placement or erection, the ongoing 
occupation of the Coastal Marine Area will be assessed against either Rule 52 or Rule 53 of the 
Coastal Plan.   

 


